Всеки успех започва от училището...

Национално средно училище "София"

Свържете се с нас на телефон:

(+359) 879 02 33 15

или на и-мейл:

2217151@edu.mon.bg 

    

Учениците от НСУ „София“ отбелязаха годишнината

от гибелта на Васил Левски​​


     ​В продължение на три дни (16, 17 и 18 февруари) в училището се проведоха различни инициативи, чрез които бяха почетени делото и саможертвата на Апостола на свободата – Васил Левски. 

​     Началото на организираните събития се постави на 16 февруари с откриването на изложба, посветена на Васил Левски. Учениците от I а подготвителна група изпяха песен и рецитираха стихотворение за Апостола, а Георги Игнатов от 7 б клас и Теодора Дамянова от 7в прочетоха свои авторски текстове.

     ​На 17 февруари се проведе втората инициатива – представяне на интересни факти от живота на Васил Левски. След задълбочено проучване Крум Рълев от 7 б клас изнесе пред ученици от седми клас и техните учители презентация за родословното дърво на Апостола, Кристиана Георгиева от 7 б ги запозна с известните на науката фотографии на Васил Левски, а Алина Манева от 7 б – с паметниците, издигнати в негова чест, някои от които и в чужбина. Воден от интереса си към информационните технологии, Венцислав Маноилов от 7г представи собствен сайт, посветен на Апостола, който може да посетите на адрес vasillevski.ml. 

     В деня на гибелта на Апостола на свободата – 18 февруари, по радиоуредбата на училището зазвучаха гласовете на ученици от седми клас, които пресъздадоха въздействащо съдебния процес срещу Васил Левски по разказа на Серафим Северняк „Аз съм Левски“. Част от инициативите е и издаването на специален брой на училищния вестник, посветен на Апостола, който можете да откриете по-долу.

​​

    

Дни на земята

​​​


    

​     На 22 април 2022 г. НСУ „София“ отбеляза Световния ден на Земята. Това е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от  над половин милиард души. Идеята, която свързва хората от цял свят на тази дата, е да се обединят в защита на околната среда. Чрез различни инициативи, които имат за цел да подтикнат човечеството да има внимателно и грижовно отношение към планетата, за да я опази, се напомня, че животът на Земята е крехък, а околната среда – уязвима. Това е чудесен и важен урок, който трябва добре да запомним.
    Учениците и учителите от НСУ „София“ отбелязаха екологичната инициатива с различни мероприятия в рамките на няколко дни.
       Празникът започна на 21 април с тържествено откриване на изложба, изготвена от учениците от V и VI клас. В изложбата са включени географски рисунки, карикатури и арт инсталация с формата и лика на Земята, които илюстрират отношението към планетата ни.
        Беше представена кампанията „Събирай разделно!“. В училището са позиционирани контейнери за разделно събиране на пластмасови капачки, бутилки и алуминиеви опаковки, които ще продължат да бъдат използвани и след края на събитията. Наред с това се обсъдиха ползите от рециклирането и разделното събиране на отпадъци.
       Най-малките ученици бяха изключително креативни и изпълниха двора на училището с рисунки на планетата Земя.
       Празникът на Земята приключи тържествено със засаждането на дървета в училищния двор, в което взеха участие ученици от различни класове.